e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústečtí studenti a profesoři vystavují v Praze

publikováno: 8.11.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Petr Šimáček

Sdílet: facebook twitter google+

„Ústečáci, klobouk dolů! Opět jedna z dalších netradičních a nápaditých výstav,“ nechal se slyšet mediální kritik Josef Chuchma při pondělní vernisáži nové výstavy děl v galerii pre, která patří mezi nejmodernější výstavní síně v Praze. Tentokrát se svými dílky představují studenti a jejich profesoři katedry výchov uměním PF UJEP z Ústí nad Labem.

„Je tomu pět let, co vznikla naše katedra, která v sobě spojuje oddělení dramatické, hudební a výtvarné s novými postupy i prvky. Jsme rádi, že můžeme výsledky své činnosti prezentovat široké veřejnosti v hlavním městě,“ uvedl vedoucí katedry doc. Vladimír Šavel. „Ve výuce jde o synkretické působení a o výchovně vzdělávací přesah uměleckých oborů a žánrů, které nejvíc vyhodují potřebám dětí. Kladné výsledky katedry při výuce dokladují i ohlasy z jejího aktivního vystupování na veřejnosti v oblasti koncertní i výstavní,“ řekla v úvodním slovu Mgr. Radka Růžičková.

Grafika, malba, prostorový objekt, energetický textilní obraz, ale také keramika a keramický šperk a mnoho dalšího má zastoupení na této výstavě. A nové prvky výchovy budoucích učitelů se při vernisáži projevily i v doprovodném bohatém kulturním programu. Za zvuků hudby a stepování nechyběla studentská módní přehlídka spojená s projekcí, bodypainting i vystoupení pěveckých sborů „FOR VOX“, „Consilium“ a hudební skupiny absolventů „Od plotny skok“. Na dvě stovky přítomných hostů odměňovalo výtvarníky i účinkující častým potleskem. „Jsem ráda, že jsme sem do Prahy vypravili z Ústí autobus. Všichni jsme nadšeni! Věříme, že se výstava setká s úspěchem i u dalších návštěvníků galerie,“ řekla při loučení proděkanka fakulty Mgr. Zuzana Procházková. „Takovou pohádkovou scénickou vernisáž výstavy jsem ještě nezažil,“ svěřil se Frank Vainbuch z kanadského Vancouveru. „Opravdu zdařilá prezentace výtvarných děl,“ doplnila novinářka a spisovatelka Vendy Dezortová. Výstava nazvaná Cesty barev potrvá v galerii pre v budově Pražské energetiky (Na Hroudě 4) do 21. prosince 2012.